Trecand peste mica osteneala de le a asambla astfel incat sa nu se desfaca la cuptor, sunt niste painici parfumate - miros de proaspat rumenit si ciupercute - o minunatie! In plus, ingredientul surpriza, branza Camembert le da un gust special . Reteta am gasit-o intr-o carte Reader's Digest insa mi s-au parut mie mai estetice prezentate sub forma de painici decat pliate in stil "buzunar".
Pentru 12 painici am avut nevoie de:
- o caserola de piept de pui bucatele (700 gr)
- 210 gr ciuperci din conserva, taiate (conserva de 400 gr inainte de scurgerea lichidului)
- 150 ml vin alb sec
- 125 gr branza Camembert
- o ceapa medie
- 1.6 kg aluat de foietaj (doua pachete a cate 800 gr)
- o legatura de patrunjel tocat
- o lingura zeama de lamaie
- sare, piper
- 1 ou batut
- 2-3 linguri seminte de susan.
Desi reteta initiala recomanda doar 600 gr aluat, umplutura mi-a ajuns pentru o cantitate dubla, noroc ca aveam destul aluat congelat. Atata doar ca trebuit sa le fac jumatate intr-o seara iar restul a doua zi, cand s-a decongelat si restul de aluat.
Asadar, aluatul de foietaj il scoti din timp si il lasi sa se decongeleze lent, la temperatura camerei.
Intr-o craticioara pui pieptul de pui (daca este piept intreg il tai cuburi mici) cu vinul si zeama de lamaie si lasi pana incepe sa fiarba. Apoi dai focul mai mic, acoperi oala cu un capac si lasi inca 15 min, sau pana cand carnea e bine patrunsa. Verifica oala din cand in cand, sa nu dea spuma pe dinafara. Pentru a evita asta e suficient sa ridici din cand in cand capacul, sa mai reduci putin focul si sa amesteci. Dupa 15-20 min scoti puiul intr-o farfurie si arunci jumate din cantitatea de lichid. In restul pui la fiert ceapa tocata si ciupercile taiate, pe care le lasi cam 10 min pana scade complet zeama si incep sa se caleasca putin.
Intr-un bol incapator amesteci puiul, ciupercile, ceapa, patrunjelul tocat, branza taiata cuburi mici, condimentezi dupa gust.
Cu ajutorul unei cani cu gura mai larga (eu am folosit o cana cu diametrul de 12 cm) decupezi 24 de cercuri din aluat. Desi pe pachet nu se recomanda, eu am reintins intre doua folii alimentare resturile de aluat si astfel nu am aruncat mai nimic din aluat.
Cuptorul il pornesti la 220 de grade.
Marginile cercurilor de aluat se ung cu putin ou batut; in mijlocul unui cerc se pune cam o lingura si jumatate de umplutura, se acopera cu un alt cerc si se "sigileaza" marginile cu ajutorul unei furculite. Repeti operatiunea. Vei avea nevoie de putin rabdare sa gasesti cantitatea potrivita de umplutura pentru o "painica" precum si modalitatea de a plia marginile de aluat astfel incat sa se lipeasca.
Iti vor incapea cam 6 painici intr-o tava, deci le vei face in doua transe. Asezi painicile in tava tapetata cu hartie de copt, le ungi cu ou batut, presari susan, domolesti cuptorul la 200 de grade si introduci tava pentru 30-35 de min. Painicile le racesti apoi pe un gratar. Se pastreaza bine invelite intr-un prosop de bucatarie. Se pot servi ca atare sau alaturi de o salata. Pofta buna!
Imi plac toate retetele cu aluat congelat , chiar si cele elaborate cum este aceasta ...
RăspundețiȘtergereTrecem la favorite in asteptare .
Wk perfect sa ai !!!
Servus.
RăspundețiȘtergereAzi cautand pe elady una dintre vechile mele retete am dat click pe 'ce se mai gateste?' sau cum se numeste topicul cu fotografii si ce surpriza placuta. Absolut superbe fotografiile!! Felicitari :)
Ti-am pus semn de carte :)
pe elady ma semnam candva cu h_2004 si-apoi cu cleo
pupici!
Onesta, nu-s greu de realizat, e doar mai meticuloasa impaturirea, dar merita efortul :) . Si atata de bine miroase aluatul acela....
RăspundețiȘtergereAndreea, multumesc frumos! Sigur ca te tin minte, ce bine sa te regasesc! Chiar mi-ai facut o bucurie (si implicit surpriza) scriindu-mi :)! Te mai astept oricand cu drag aici, dincolo nu te-am mai vazut de multa vreme. Numai bine :)!
Buna ideea, imi place!
RăspundețiȘtergere