Zielele trecute, cucerita fiind de reteta gasita, am pornit cu toata nadejdea sa cumpar leurda. Placinta aceasta este si mai gustoasa servita rece, cand branza si leurda s-au legat bine, asa ca o poti prepara "de azi pentru maine".
"Denumita in popor ai-de-padure sau ai-ciorasc, leurda este unul dintre primii vestitori ai primaverii, care inunda la suprafata solului inca din luna martie, imediat dupa ghiocei. Se intalneste in toata Europa de Est si in Caucaz, prin flora spontana din zonele de deal si de munte, preferand tufisurile si padurile umede si umbroase de foioase (fag, stejar, carpen), cu frunzis putrezit, asternut pe soluri afanate, bogate in humus si slab acide. In muntii Carpati, leurda este destul de frecvent intalnita, mai ales in Masivul Lapusului, in Muntii Maramuresului, Calimani, Cozia si Bihorului. Sunt bine cunoscute palcurile dese de leurda care acopera solul, ca un covor verde, pe varful Leordis din muntii Aninei si in satul Leordina de pe valea Viseului." (www.armonianaturii.ro)
Pentru o tava cu peretii detasabili si diametrul de 22/23 cm:
- 3 legaturi stufoase de leurda
- 500 gr branza de vaci usor sarata (preferabil tot din piata, de la tarani)
- 250 gr telemea de bivolita
- 1 legatura de patrunjel
- 4 oua
- o legatura ceapa verde
- un pachet foi de placinta
- 200 ml lapte
Pentru unsul foilor:
- 200 gr unt
- 5 linguri ulei de masline
Foile de placinta se decongeleaza din vreme. Sfarami intr-un bol incapator branza si o amesteci cu 2 oua, leurda, ceapa si patrunjelul taiate marunt.
Cand s-au decongelat foile de placinta, le imparti doua cate doua si le ungi intre ele cu putin din untul topit in ulei. Pe latura mare a foii, dintr-o margine pornind, pui cam 5 linguri de compozitie, apoi cu grija rulezi. Pe masura ce rulezi, in special cand ajungi la capatul foii, mai ungi putin. Iei cu grija sulul si il asezi in tava. Repeti operatiunea pana se termina compozitia (mie mi-au ramas nefolosite fix doua foi de placinta), asezand sulurile in spirala.
Laptele il amesteci cu celelalte doua oua si il torni peste placinta. Bagi imediat (ca sa nu se scurga laptele pe langa peretii detasabili) la cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru 40-50 min. Pofta buna!
Nota: Sursa retetei este GoodFood.
Absolut delicios si spectaculos!
RăspundețiȘtergereFoarte aspectuoasa :) si delicioasa!
RăspundețiȘtergere