sâmbătă, 19 noiembrie 2016

Tort de citrice


Un pandispan cremos, cu aroma fresh, poata capata un look deosebit daca este decorat cu cateva floricele comestibile - avantajul fiind acela al faptului ca nu necesita nicio abilitate deosebita ornarea si nici nu dureaza mai mult de 3 minute. :-)

Pentru un blat cu diametrul de 18 cm (8 portii) am folosit:
- 30g de unt topit la microunde
- 4 galbenusuri 
- 80g de iaurt gras (10%)
- 200g de faina alba
- 1 lingurita de bicarbonat stins in putina zeama de lamaie
- 60ml de apa minerala
- 1 lingura rasa de seminte de mac
- sucul de la 1 portocala
- sucul de la jumatate de lamaie
- semintele de la 1 pastaie de vanilie

Am amestecat toate aceste ingrediente si am turnat in tava cu pereti detasabili pe al carei fund am pus, de siguranta, hartie de copt. Am dat la cuptorul preincalzit la 180 de grade, timp de 35 de minute, pana ce a trecut testul scobitorii.
Cat inca era fierbinte, am intent din loc in loc blatul cu scobitoarea si am stors deasupra sucul de la jumatate de portocala, apoi am lasat sa se raceasca in forma. Am trecut pe marginea formei cu un cutit si am desprins usor peretii detasabili ai tavii.


Cand blatul s-a racit complet, l-am taiat pe din doua.

Crema:
- 1 cutie (250g) Mascarpone Granarolo
- 2 pumni de afine
- putin sirop de artar

Pentru crema am pus in blender o cutie de mascarpone Granarolo si un pumn de afine. Am pus intre blaturi o parte din crema si inca un pumn de afine, am stropit cu 2 lingurite de sirop de artar iar cu restul cremei am imbracat tortul si am lasat la frigider pana in momentul in care l-am servit. Pofta buna! :-)


Atentie! 
*Tortul este in primul rand baby-friendly si NU este dulce, ci doar fructat; recomandarea mea este sa il serviti cu sirop de artar alaturi si adultii sa isi puna 1-2 lingurite peste portia proprie - noi asa l-am mancat si a fost perfect. Daca nu il vor consuma si copiii, puteti, desigur, sa puneti zahar in compozitie, dupa bunul plac. Pledez insa pentru sensibilizarea tuturor membrilor familiei in ce priveste consumul de dulciuri (puteti afla mai multe despre atelierul "Mami gateste? Mami gateste!" - Editia II - Dulce fara dulce pe care il organizez - aici)
** Nu folosesc albusuri din cauza unei usoare alergii; daca folositi oul intreg, sunt suficiente 3 oua, iar albusul il bateti separat spuma si il inglobati ultimul in compozitia blatului - veti obtine un blat mai pufos si aerat decat al meu :-)



Decorul este realizat cu floricele comestibile, de la Microgreens. Am servit alaturi de o citronada (din 2 portocale, 2 lamai si 1 grepfruit, cu apa plata) si gheata cu flori - arata cu totul deosebit!






2 comentarii:

  1. Buna, trebuie sa fie mai umed in interior?
    Am incercat sa fac si eu dar parca nu e copt.. Multumesc:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, textura este usor umeda, da.
      Dar cu testul scobitorii ar trebui ca scobitoarea sa nu iasa cleioasa, incarcata cu aluat, ci curata - atunci stii precis ca-i facut blatul :)

      Ștergere